maandag 18 februari 2013

Enable India Show en One Billion Rising


Zondag 10 februari was er een show in het hotel naast ons van mensen met een beperking. Namelijk Enable India. De bedoeling was om de focus te richten op hun ability in plaats van hun disability  Er traden verschillende groepen op. Bijvoorbeeld: een groep blinde meisjes die touwkunsten beoefenden, jongeren in een rolstoel die verschillende trucjes uitvoerden met hun rolstoel, ook andere rolstoeldansen, een zeer bekende indische man die zeker de show stal, hij had een soort verlamming aan zijn benen (zie foto’s) en natuurlijk onze kinderen die dansje uitvoerde. Nadien kreeg iedereen een snackje. Wanneer in België na een voorstelling snackjes voorzien zijn, zouden we mooi in een rijtje aansluiten en rustig wachten tot het onze beurt was. Hier duwde iedereen elkaar omver, namen alles met zijn handen vantussen de mensen. De mensen achter de tafel waren het gewoon en keken hier helemaal niet van op.
One Billion Risings was op valentijntjes. Het was een lange voettocht naar daar. We zijn langs de promenade gegaan, waar we veel te zien kregen. Zeer veel koppeltjes op rotsjes, bankjes, boordjes, … Mensen die hun behoefte deden in de zee en anderen die zich erin wasten. Straatkinderen die om chocolade vroegen. De indische walk of fame, waar niemand over mocht lopen. Er stond een bewaker bij die floot wanneer iemand te dicht bij de steen kwam.
De show was georganiseerd om awareness op te wekken bij de bevolking over de vrouwenrechten. Heel wat vrouwen worden overal ter wereld verkracht, misbruikt, mishandelt, onderdrukt, … One billion risings wilt ervoor zorgen dat zowel de vrouwen als mannen voor de rechten opkomen en er een punt proberen achter te zetten. De show duurde zowat 3u. Tal van dansjes, filmpjes, rapliedjes over het probleem. Getuigenissen van slachtoffers of familieleden van slachtoffers. Bijvoorbeeld: lesbische vrouwen, transgenders, kind van een prostitué, bekende vrouwen die al veel bereikt hebben door te werken aan de mensenrechten. De hele demonstratie werd gepresenteerd door bekende bollywood tv-figuren die de andere meisjes herkenden, maar waarvan wij geen idee hadden wie het zijn. We begrepen ook niet zoveel van de in het Hindi gesproken stukken, waardoor Sabistra (Nepal) steeds moest vertellen wat er gezegd werd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten