zaterdag 23 maart 2013

Mahalasmi Dhobi Ghat en Victoria GardenOp een dag beslisten we om bepaalde bezienswaardigheden in Mumbai te ontdekken. We namen de trein richting Mahalaxmi waar we Dhobi Ghat en de Victoria Garden gingen bezoeken. Nog maar net uit de trein gestapt, zag je Dhobi Ghat. Dhobi Ghat is de oudste wasserij in Mumbai. Het is moeilijk uit te leggen hoe het er te werk gaat, de foto’s zeggen veel meer dan de woorden de we hier gaan opschrijven, maar we zullen proberen. Er waren lange rijen met wasbakken waar mannen de was in deden. Het was al redelijk vuil water, maar ze gebruikten borstels en veel zeep om alles proper te maken. Na de wasbakken stonden er hutjes waar ze streken, naaiden, plooiden, … De was werd gesorteerd per kleur of per firma. Het waren wasdraden met veel dezelfde kleren bijeen. Op een gebouw dat wat hoger uitstak dan de anderen zaten 3 megafonen. Een mannenstem kwam eruit en zong liedjes of was iets aan het zeggen. Geen idee eigenlijk want wij spreken geen Hindi. In de wasbakken waren de werkmensen zich ook aan het wassen. Laurence heeft zelfs iemand zijn baard zien scheren. Veel meer was er niet te zien, gewoon heel veel was in duizend en een kleuren bij elkaar.
Vervolgens gingen we te voet naar Victoria garden. Op het plannetje uit de Lonely Planet leek het niet zo veraf. Helaas pindakaas waren we blijkbaar al in de verkeerde richting beginnen wandelen. Er was een groot rondpunt met zeker 7 afslagen. We hebben de verkeerde genomen. Toen we het doorhadden vroegen we aan voorbijgangers de weg. Laurence had een koppeltje met 2 kinderen aangesproken omdat die vertrouwbaar leken. Je weet hier nooit met mannen. We hadden onze vraag nog niet gesteld en er stond al zeker 10man rond ons te vragen wat er is en hoe ze konden helpen. Eline en Astrid namen al snel wat afstand, maar Laurence bleef bij de meneer staan omdat hij bezig was met een hele uitleg. Ook straatkinderen begonnen naar ons te zwaaien en te lachen. Een oudere vrouw begon zelfs haar zoon voor te stellen aan Astrid. Ze was aan het brabbelen in het Hindi en bleef naar hem wezen. Toen begon hij zelfs te babbelen, maarja ze verstond er niets van. Laurence probeerde ons boekje terug te nemen zodat we verder konden gaan en gewoon een taxi nemen, maar de mannen bleven ons uitleg geven. We verstonden er niets van. Uiteindelijk zijn we er weggeraakt met veel gelach en gezwaai. Toch zeer hulpvol en iet wat opdringerig die Indiƫrs!
Toen namen we de eerste beste taxi om naar Victoria Garden te gaan. We dachten dat het een groot park was met bankjes, graspleinen, … Maar niets is zoals we denken. Het bleek een zoo te zijn. De zoo was wel in verbouwing dus waren niet alle dieren aanwezig. We zagen olifanten, slangen, nijlpaarden, herten, krokodillen, neushoorns, aapjes, … Zo’n dieren dat je bij ons ook ziet. Wel zeer mooie vogels met alle kleuren van de regenboog. De vogels zaten bijna allemaal samen in een heel grote kooi. Alles door elkaar.  Ook eekhoorntjes die van kooi tot kooi liepen, ratten vanonder de huisjes, … Wat ons wel opviel is dat er heel veel vuilbakken aanwezig waren, alleen hadden ze geen bak aan de vuilbak hangen. Ze doen dan eens poging voor afval te verzamelen, jammer. We hadden er een grappige, leuke, vrolijke dag opzitten en gingen alweer terug naar de hostel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten